woensdag 28 april 2010

Dromenquiltdag Zutphen was weer een succes.

Op zaterdag 17 april was de derde dromenquiltdag. Dit keer georganiseerd door Bettina. Ze had weer een geweldige (gratis) lokatie weten te vinden..... De opzet is meerdere dromenquiltdagen te organiseren die wat kleiner van opzet zijn. Verspreid door het land. En deze opzet blijkt een succes te zijn. Overzichtelijk en meer contact met elkaar.

Tijdens deze dromenquiltdag zijn er 38!!!! dromenquilts ingeleverd. Geweldig wat een oogst. De een nog mooier dan de ander.

Namens het bestuur was Ingrid aanwezig en hieronder haar verslag:

Het was een lange dag, maar heel waardevol. Ik ben er nog helemaal duizelig van. Gisteravond heel moe m'n bed ingerold.

Ik ben net bezig geweest met de foto's van de quilts. Die staan op m'n computer. Er zijn prachtige quilts gemaakt. Er zijn ook nog prachtige quilts in de maak. Om de goede naam bij de goede quilt te krijgen moeten we dinsdag nog wel even naar de namen op de quilts kijken. Ik weet nu al dat ik het niet allemaal onthouden heb.

Er zijn veel stoffen en fiberfill verdeeld onder de quiltsters, dus die kunnen weer lekker aan de slag. Ik hoopte dat ik met minder spullen zou terugrijden naar het Noorden, maar helaas. De auto was vol en toen moesten er nog 2 dozen stoffen én alle dromenquilts nog in. Wat was ik blij dat Tinie (samen met Wietske) aanbood om achter me aan te rijden naar Heleen. Daar hebben we alle spulletjes, stoffen en quilts afgeleverd. Na de financiële zaken en alle afspraken die gemaakt zijn, doorgenomen te hebben, hebben Heleen, Dieta en ik alle spulletjes naar zolder gebracht. Die gaan we dinsdag uitzoeken.

Tinie: ontzettend bedankt!!!! Hoe het anders gemoeten had, daar heb ik geen idee van.
Wat zo leuk was, er kwamen heel wat mensen binnenlopen die gelezen hadden in de krant dat Jopie's Dromenquilts aanwezig zou zijn. Dat was een welkome aanvulling.

Het was heel leuk om ook iedereen gesproken te hebben, minder aantal mensen dan gebruikelijk, maar juist daardoor heel hecht.

Bettina, Tinie, Anne, Wietske, LiaV, LiaF, IngridR, Dieta, Els, Dory, Myriam, Anita, Cora, Marijke, Carla, Hanneke, Gemma en Henk: bedankt

Meer sfeerfoto's zijn hier te zien. De dromenquilts zijn te zien in dit fotoalbum.

woensdag 14 april 2010

Interview met Jopie voor het Nederlands Dagblad.


In het Nederlands Dagblad van 14 april staat een interview met Jopie zelf. Helaas is het niet mogelijk om het krantenartikel hier te plaatsen maar wel de inhoud.
Dromen onder een lappendeken

door Reiny Brunekreeft

Als een kind erg ziek is en veel op bed ligt, is het heerlijk als het onder een mooie quilt kan kruipen. Zeker als je favoriete paarden erop staan, ligt dat stukken behaaglijker. Menig kind is al blij gemaakt met zo’n lappendeken. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders betekent dit veel. Stichting Jopie’s Dromenquilt heeft ongeveer vijftig actieve quiltsters die lappendekens maken voor ernstig of chronisch zieke kinderen. Deze kinderen brengen vaak een groot deel van de dag of altijd op bed door. Een warme zachte deken in je favoriete kleur of zelfs met je lievelingsdier of sport erop, geeft een klein lichtpuntje voor moeilijke momenten. De dekens functioneren als troost- of knuffeldeken. Sinds de oprichting van de stichting in september 2009 hebben al veel dekens een mooie bestemming gevonden. Het aantal aanvragen stijgt, het aantal maaksters gelukkig ook. Zowel het maken als ontvangen gebeurt met gesloten beurs.

Troost 

Initiatiefneemster is Jopie Bouwman uit Nunspeet. Al bijna dertig jaar is zij een verwoed quiltster. ,,Maar je kunt niet je hele huis ermee volhangen’’, vindt zij. ,,Ik heb me op een gegeven moment aangesloten bij een quiltgroep en van daaruit krijg je allerlei contacten. In 2001 kwam ik in aanraking met een vereniging die droomdekens maakte. Dit sprak me erg aan en ik ben me daar actief voor gaan inzetten. Samen met Rudy ten Hof organiseerde ik contactdagen. Op deze bijeenkomsten komen quiltsters bij elkaar, geven we ideeën door en bekijken we de werkstukken van elkaar. De lappendekens die werden gemaakt, waren bestemd voor zieke kinderen. Vanwege verschil van inzichten zijn we vorig jaar zelfstandig verder gegaan middels een eigen stichting. Omdat collega’s mijn inzet voor het organiseren van bijeenkomsten waardeerden, hebben ze de stichting mijn naam gegeven en was Stichting Jopie’s Dromenquilt een feit. Doel van de stichting is troost bieden aan chronissch of ernstig zieke kinderen door middel van een quilt.
Jopie Bouwman laat trots een paar lappendekens zien. FOTO DICK VOS.
Poezenquilt

Sinds de oprichting is al een groot aantal quilts naar zieke kinderen gegaan. De aanvragen worden door ouders, maar ook via verzorgers of bekenden aan de stichting gericht. ,,Als we weten waar een kind van houdt of welke hobby het heeft, wordt daar zo mogelijk rekening mee gehouden. We hebben wel vijftig met allerlei thema’s. Als daar dan de favoriete poezenquilt tussen zit, sturen we die natuurlijk op.’’

Iemand schreef Jopie eens over een gezin dat drie kinderen heeft met het syndroom van Duchenne. Of zij misschien in aanmerking konden komen voor een quilt. ,,Dat gezin hebben we natuurlijk drie exemplaren gestuurd. Ze hoeven toch niet om beurten een poosje onder de deken liggen! We wisten dat ze op een boerderij woonden en konden een paar toepasselijke quilts geven. Al heel gauw kregen we een mooie reactie van de ouders.

De kinderen waren blij en de ouders ontroerd. Op een meegestuurde foto konden we zien dat de dromenquilts een goede bestemming hadden gekregen. Dan weet je weer waar je het voor doet.’’

‘Long-arm‘

De dekentjes gaan vooral naar jonge kinderen. Maar elke aanvraag is welkom. ,,We richten

ons op kinderen, maar toen we een aanvraag kregen voor een vrouw van zestig met het syndroom van Down, twijfelden we natuurlijk niet: ook zij kreeg een mooie quilt.’’

De dromenquilts worden door mensen uit het hele land, maar ook uit Zweden en Ierland gemaakt. Soms zijn het kant-enklare dekens, soms een enkel blok. Alles is welkom. Sommige vrijwilligers naaien die blokken aan elkaar, anderen quilten (het doorstikken van verschillende lagen). Alles gebeurt met de naaimachine, omdat dat steviger is dan handwerk. De dekens moeten tegen een stootje kunnen en goed wasbaar zijn. Het quilten wordt vaak gedaan door Anne Kippers, die een zogenaamde long-armquiltmachine heeft. Hiermee kan zij in korte tijd een grote deken doorstikken. Ook kunnen op deze machine patronen ingesteld worden voor het quiltmotief.

Maatschappelijke stage

Wie meedoet, hoeft niet veel te maken, een enkele keer iets insturen is ook prima. ,,Zo heeft een meisje in het kader van de maatschappelijke stage een quilt gemaakt’’, vertelt Jopie. ,,Ook een groepje kinderen van een basisschool heeft een dromenquilt gemaakt: ‘kinderen quilten voor kinderen’ (KQK). Overal in het land zijn quiltbee’s, groepjes handwerkers die bij elkaar komen quilten. Ook zij zorgen voor aanvoer. Als een deken een bestemming krijgt, ontvangt de maakster een bericht met de mededeling dat ‘Jurgen van acht jaar’ de lappendeken heeft ontvangen. ,,Als er een reactie is van de ontvanger of de ouders, geven we dit ook door. Verdere contacten blijven achterwege vanwege de privacy. Maar als je weet dat je kleed een mooie bestemming heeft, motiveert dat om door te gaan.’’

Kosteloos

Jopie Bouwman is blij met de steun van sponsors en donateurs voor haar stichting. Er zijn altijd kosten, zoals voor verzending. ,,Een sponsor betaalde het drukwerk voor de kleurige folder, van stoffenzaken ontvangen we meters goede stof en vulmateriaal. Dit wordt op de bijeenkomsten weer verdeeld onder de maaksters. Dankzij die steun is het mogelijk dat zowel het maken als ontvangen van de dromenquilts kosteloos is.’’

Regio-ambassadeur

De stichting is nog maar jong, maar timmert behoorlijk aan de weg om bekendheid te krijgen. ,,Ons doel is in elke regio van Nederland een ambassadeur te hebben voor de PR, het opbouwen van contacten met quiltsters en met bedrijven voor sponsormateriaal en zorgverleners’’, aldus Jopie. ,,Zij kunnen de doelgroep attenderen op de mogelijkheid van een dromenquilt aan te vragen. Ook willen we door het hele land regiobijeenkomsten te organiseren. De eerste is aanstaande zaterdag, 17 april, in Zutphen.

Meer informatie:


tel. 03412 54830


zaterdag 10 april 2010

ANBI-status.

Door de belastingdienst is aan de Stichting Jopie's Dromenquilt met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 de ANBI-status verleend. We zijn nu dus een "Algemeen Nut Beogende Instelling". Wat betekent dit in de praktijk.

Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut.

Welke belastingvoordelen heeft een Anbi?
Een ANBI heeft een aantal belastingvoordelen:
  • Een ANBI betaalt geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen die de instelling gebruikt voor het algemeen belang.
  • Als een ANBI zelf schenkingen doet in het algemene belang, dan hoeft de instelling geen schenkbelasting te betalen.
  • Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Giften:
Geeft u wel eens geld of goederen aan een goed doel of een instelling? Dan doet u een gift.

Er zijn 2 soorten giften:
  • gewone giften
  • periodieke giften
Als u een gift doet, mag u die misschien aftrekken. Voor het aftrekken van gewone en periodieke giften gelden verschillende voorwaarden.

Een belangrijke voorwaarde voor het aftrekken van een gewone gift is dat u deze gift moet doen aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

En de stichting Jopie's Dromenquilts is nu dus een ANBI.

Meer informatie over het doen van giften is te vinden op de site van de Belastingdienst.

17 april tweede Dromenquiltdag in Zutphen.

Het is weer zover..... Na lang zoeken heb ik een nieuwe ruimte gevonden, waar we voor niets in mogen!!!!!!!!!!!!

Zaterdag 17 april is de grote dag! Aankomst vanaf 9.30 uur, en starten om 10.00 uur!! Tegen 15.00 uur een kleine show-en-tell, en om 16.00 uur beginnen we met opruimen zodat om 17.00 uur iedereen weer onderweg is naar huis, en de ruimte weer schoon en netjes achtergelaten kan worden!!!
Ik wil dit keer het maximum houden op 40 dames, daar het een wat kleinere ruimte is, maar wel super gezellig! De kegelbaan in de Hanzehal!! We mogen gebruik maken van de bar voor de koffie en thee en de keuken voor de afwasmachine en het gasfornuis, mocht er weer een grote pan soep gemaakt worden.
Wel wordt er een bijdrage gevraagd voor de koffie/thee, à € 0,50 cent per kop. Hoe we dit gaan invullen horen jullie nog, we gaan in ieder geval alle kopjes turven, LOL. De kegelbaan is nu 3 jaar oud, het ziet er erg netjes uit, dus als we hier volgend jaar weer gebruik van willen maken, moeten we ons best doen om alle draadjes te verwijderen.
Er is een groot parkeerterrein bij de ingang, gratis parkeren, dus ook dat is geen probleem.
Er zal nog meer informatie volgen, alsmede de vraag wie wat mee wil nemen (zoals strijkplank, snijmatten, haspels).

Wie zich wil aanmelden hiervoor graag een mail sturen naar info@jopies-dromenquilt.nl o.v.v. DQD 17 april.

Groetjes Bettina.