Quilts maken/wassen

Afmetingen Dromenquilts:
* voor baby's en kinderen tot ongeveer een jaar of zes: 90 x 120 cm.
* voor kinderen vanaf ongeveer zeven tot tien jaar: 120 x 150 cm. (meest gevraagd)
* voor oudere kinderen (tot achttien jaar): 140 x 200 cm.

Als u een quilt maakt met babystofjes, dan graag ook die maat aanhouden, dus 90 x 120 cm. Een heel grote quilt van babystofjes is niet echt praktisch.

Achterkant:
Waar we vooral ook op willen wijzen is de achterkant van de quilt. Soms worden er quilts ingeleverd die niet echt een thema hebben, maar meer op kleur zijn gemaakt. Vaak grote quilts ook nog. Die zijn dan bij uitstek geschikt voor oudere kinderen. Het is dan zo jammer dat er aan de achterkant bijvoorbeeld een stofje zit waar beertjes op geprint zijn. Houdt daarom rekening met de voorkant, afmeting én achterkant.

Als u fleece voor de achterkant wilt gebruiken, houdt er dan rekening mee dat de quilts goed gewassen moeten kunnen worden. Sommige fleece-soorten zijn uitstekend wasbaar, anderen minder.
Kijk dus even welke soort u gebruikt, door bijvoorbeeld een stukje bij de was te laten meedraaien en dan kijken of het qua afmeting en vorm gelijk gebleven is. Het zou jammer zijn als er heel veel werk en liefde in een quilt is gestoken, die na een wasbeurt er slecht aan toe is.

Heeft u zelf geen geschikte achterkantstof liggen? Geen probleem. Meestal hebben we op een dromenquiltdag genoeg stoffen bij ons om iets geschikts uit te zoeken. Een oproepje in uw omgeving biedt vaak ook al uitkomst.

Quilten:
Omdat we ervan uit moeten gaan dat een dromenquilt geregeld gewassen wordt, moet ook het quiltwerk voldoende zijn. Zo her en der een beetje gequilt of geknoopt is helaas niet voldoende.

Als we een quilt professioneel willen laten quilten is het voor de longarmmachine nodig om de onderdelen (top, vulling en achterkant) los aan te leveren. De vulling en achterkant dienen zelfs rondom 10 cm. groter te zijn dan de top.

Heeft u moeite met quilten? Geen probleem! Maar lever dan de onderdelen los in, zodat wij het professioneel kunnen laten quilten. Zoals altijd is het natuurlijk ook mogelijk om alleen een top in te leveren.
Helaas zijn we genoodzaakt te bezuinigen op het professioneel laten quilten. Daarom willen we u vragen alleen kant en klare quilts in te leveren.

Wassen van de quilt:
Zoals u zult begrijpen, willen we alleen een quilt aan een ziek kind geven die ook fris ruikt. Als er aan een quilt gewerkt wordt in een ruimte waar ook gerookt wordt, dan zal de quilt toch echt gewassen moeten worden voordat wij 'm aannemen. Ook andere luchtjes zijn vervelend, maar vooral rooklucht is moeilijk weg te krijgen. Gelukkig stoppen de meeste quiltsters als laatste de quilt nog even in de wasmachine. Super!

Dat kan op een gewoon wasprogramma van 30 of 40 graden, azijn als wasverzachter en/of een paar kleuropvangdoekjes (colorcatcher) erbij. De quilt kan daarna zelfs in de wasdroger op lage temperatuur met eventueel een tennisbal erbij.

Hoe komt uw quilt bij Jopie?
Via een dromenquiltdag bijvoorbeeld. Het is leuk om medequiltsters te ontmoeten en dan wordt de quilt ook getoond in de show-and-tell waarmee een dromenquiltdag afgesloten wordt. Bent u niet in de gelegenheid om een dromenquiltdag te bezoeken, dan mag u 'm ook opsturen aan:

Jopie Bouwman
Meester Meijerplein 37
8071 BC  Nunspeet

Zoals u zult begrijpen, kunnen wij u helaas geen verzendkosten vergoeden.

Naam!
Vergeet u niet uw naam en e-mailadres aan de quilt of top vast te maken? Een klein briefje vastgeregen op de quilt is voldoende. Op het moment dat de quilt wordt uitgegeven, weet Jopie wie zij een berichtje kan sturen. Het briefje wordt op dat moment van de quilt afgehaald.

Eens gedoneerd, blijft gedoneerd:
Het is mogelijk dat het wat langer duurt voor uw quilt uitgegeven wordt. Wij proberen namelijk zoveel mogelijk te voldoen aan de voorkeur voor kleur en/of afbeelding van het kind waarvoor een quilt aangevraagd wordt.
Wellicht ten overvloede: Uw gedoneerde quilt blijft (tot uitgifte) eigendom van de Stichting Jopie's Dromenquilt.