maandag 13 juli 2009

De kogel is door de kerk.

We gaan een eigen stichting oprichten!

Hoe het allemaal begon...
Halverwege de jaren negentig kwam er een initiatief overwaaien uit Amerika. Quilts maken voor kinderen die ernstig en/of chronisch ziek waren. Voor kinderen die gedurende lange tijd in het ziekenhuis moeten verblijven of die lang ziek thuis zijn, kon een quilt worden aangevraagd. Dit was kosteloos. Het maken werd door individuele quiltsters gedaan en meestal door hen betaald.


Mevrouw Jopie Bouwman kwam met het idee om speciale dagen te organiseren om deze dekens te maken. De eerste dag werd in 2002 gehouden. Mevrouw Rudy ten Hof hielp Jopie Bouwman op deze dagen. De eerste dag was zo’n succes dat er werd besloten dit jaarlijks te doen. Een van de deelneemsters was mevrouw Anne Kipping. Ook haar aandeel aan het succes is groot. Zij heeft een longarmmachine en quiltte de eerste jaren alle aangeleverde quilts gratis door.

Het succes:
Steeds meer bekendheid kwam er. “Steeds meer” betekende ook meer belasting voor de vrijwilligers. Er moest meer stof komen, meer tussenvulling, meer garen voor het doorquilten. Veel vrijwilligsers hebben, door persoonlijke contacten met quiltwinkels stof gekregen. Daardoor kwam er een kleine tegemoetkoming in de kosten die de vrijwilligers maakten. Helaas was er voor Anne geen oplossing. Er was namelijk geen geld om de quilts machinaal te laten doorquilten.

Vanaf 2007 wordt er inmiddels twee maal per jaar dagen gehouden. Steeds vaker werd er in regionale kranten aandacht aan besteed. En in 2008 resulteerde dat zelfs in een uitzending bij de Clubvan100. Allemaal geregeld door quiltsters.


Tegelijk met de aandacht voor de dagen nam ook het aantal aanvragen toe Mevrouw Kipping kon niet langer zulke grote aantallen gratis doorquilten Haar eigen bedrijf kwam door de vele dekens (soms werden er wel 100 tegelijk aan haar afgeleverd) in de knel… Zij gaat nu tegen sterk gereduceerde tarieven voor dit doel quilten.

Het vervolg:
Een groep quiltsters heeft nu besloten een eigen stichting op te richten. Na de zomer zal de stichting een feit zijn. Het doel van de stichting zal zijn het inzamelen van geld en het houden van acties om het verzenden, maken en doorquilten te kunnen blijven bekostigen. Het maken zal door individuele quiltsters gedaan blijven worden. Maar voor de overige kosten zal de stichting donateurs en sponsors moeten vinden. Het hoofddoel zal uiteraard zijn quilts te kunnen schenken aan kinderen die dat heel hard nodig hebben.

De droom van Jopie:
Door het maken van quilts hopen we een glimlach op het gezicht van deze kinderen te kunnen brengen, ondanks hun ziekte… Dat is de droom van Jopie. Daarom noemen wij de quilts die via de nieuwe stichting hun weg naar de kinderen zullen vinden DROMENQUILTS.

Het bedenken van een naam voor de stichting i.o. was dan ook niet moeilijk. En de naam? Ach die spreekt voor zich:

Stichting Jopie’s Dromenquilt

Het kindje van Jopie wordt zelfstandig. Zij is begonnen met het organiseren van de dagen en zij heeft er mede voor gezorgd dat het zo’n succes is geworden.

Onze vraag:
Waar de Stichting Jopie’s Dromenquilt i.o. naar op zoek is, zijn donateurs en sponsors. De quiltsters leveren hun bijdrage door het beschikbaar stellen van hun materiaal, tijd en energie. Voor het verzenden en doorquilten moeten middelen gevonden worden. Daarvoor hebben wij de hulp nodig van mensen die graag willen dat dit geweldige werk door kan blijven gaan.

Wat kunt u doen? Stuur een email als u:
  • donateur wilt worden of
  • zelf een dromenquilt of blokken wilt maken/of heeft gemaakt of
  • een kind weet waarvan u denkt dat het een dromenquilt nodig heeft of
  • meer informatie wilt of ons wil vragen die te komen geven.

E-mail: info@jopies-dromenquilt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten