woensdag 14 april 2010

Interview met Jopie voor het Nederlands Dagblad.


In het Nederlands Dagblad van 14 april staat een interview met Jopie zelf. Helaas is het niet mogelijk om het krantenartikel hier te plaatsen maar wel de inhoud.
Dromen onder een lappendeken

door Reiny Brunekreeft

Als een kind erg ziek is en veel op bed ligt, is het heerlijk als het onder een mooie quilt kan kruipen. Zeker als je favoriete paarden erop staan, ligt dat stukken behaaglijker. Menig kind is al blij gemaakt met zo’n lappendeken. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders betekent dit veel. Stichting Jopie’s Dromenquilt heeft ongeveer vijftig actieve quiltsters die lappendekens maken voor ernstig of chronisch zieke kinderen. Deze kinderen brengen vaak een groot deel van de dag of altijd op bed door. Een warme zachte deken in je favoriete kleur of zelfs met je lievelingsdier of sport erop, geeft een klein lichtpuntje voor moeilijke momenten. De dekens functioneren als troost- of knuffeldeken. Sinds de oprichting van de stichting in september 2009 hebben al veel dekens een mooie bestemming gevonden. Het aantal aanvragen stijgt, het aantal maaksters gelukkig ook. Zowel het maken als ontvangen gebeurt met gesloten beurs.

Troost 

Initiatiefneemster is Jopie Bouwman uit Nunspeet. Al bijna dertig jaar is zij een verwoed quiltster. ,,Maar je kunt niet je hele huis ermee volhangen’’, vindt zij. ,,Ik heb me op een gegeven moment aangesloten bij een quiltgroep en van daaruit krijg je allerlei contacten. In 2001 kwam ik in aanraking met een vereniging die droomdekens maakte. Dit sprak me erg aan en ik ben me daar actief voor gaan inzetten. Samen met Rudy ten Hof organiseerde ik contactdagen. Op deze bijeenkomsten komen quiltsters bij elkaar, geven we idee├źn door en bekijken we de werkstukken van elkaar. De lappendekens die werden gemaakt, waren bestemd voor zieke kinderen. Vanwege verschil van inzichten zijn we vorig jaar zelfstandig verder gegaan middels een eigen stichting. Omdat collega’s mijn inzet voor het organiseren van bijeenkomsten waardeerden, hebben ze de stichting mijn naam gegeven en was Stichting Jopie’s Dromenquilt een feit. Doel van de stichting is troost bieden aan chronissch of ernstig zieke kinderen door middel van een quilt.
Jopie Bouwman laat trots een paar lappendekens zien. FOTO DICK VOS.
Poezenquilt

Sinds de oprichting is al een groot aantal quilts naar zieke kinderen gegaan. De aanvragen worden door ouders, maar ook via verzorgers of bekenden aan de stichting gericht. ,,Als we weten waar een kind van houdt of welke hobby het heeft, wordt daar zo mogelijk rekening mee gehouden. We hebben wel vijftig met allerlei thema’s. Als daar dan de favoriete poezenquilt tussen zit, sturen we die natuurlijk op.’’

Iemand schreef Jopie eens over een gezin dat drie kinderen heeft met het syndroom van Duchenne. Of zij misschien in aanmerking konden komen voor een quilt. ,,Dat gezin hebben we natuurlijk drie exemplaren gestuurd. Ze hoeven toch niet om beurten een poosje onder de deken liggen! We wisten dat ze op een boerderij woonden en konden een paar toepasselijke quilts geven. Al heel gauw kregen we een mooie reactie van de ouders.

De kinderen waren blij en de ouders ontroerd. Op een meegestuurde foto konden we zien dat de dromenquilts een goede bestemming hadden gekregen. Dan weet je weer waar je het voor doet.’’

‘Long-arm‘

De dekentjes gaan vooral naar jonge kinderen. Maar elke aanvraag is welkom. ,,We richten

ons op kinderen, maar toen we een aanvraag kregen voor een vrouw van zestig met het syndroom van Down, twijfelden we natuurlijk niet: ook zij kreeg een mooie quilt.’’

De dromenquilts worden door mensen uit het hele land, maar ook uit Zweden en Ierland gemaakt. Soms zijn het kant-enklare dekens, soms een enkel blok. Alles is welkom. Sommige vrijwilligers naaien die blokken aan elkaar, anderen quilten (het doorstikken van verschillende lagen). Alles gebeurt met de naaimachine, omdat dat steviger is dan handwerk. De dekens moeten tegen een stootje kunnen en goed wasbaar zijn. Het quilten wordt vaak gedaan door Anne Kippers, die een zogenaamde long-armquiltmachine heeft. Hiermee kan zij in korte tijd een grote deken doorstikken. Ook kunnen op deze machine patronen ingesteld worden voor het quiltmotief.

Maatschappelijke stage

Wie meedoet, hoeft niet veel te maken, een enkele keer iets insturen is ook prima. ,,Zo heeft een meisje in het kader van de maatschappelijke stage een quilt gemaakt’’, vertelt Jopie. ,,Ook een groepje kinderen van een basisschool heeft een dromenquilt gemaakt: ‘kinderen quilten voor kinderen’ (KQK). Overal in het land zijn quiltbee’s, groepjes handwerkers die bij elkaar komen quilten. Ook zij zorgen voor aanvoer. Als een deken een bestemming krijgt, ontvangt de maakster een bericht met de mededeling dat ‘Jurgen van acht jaar’ de lappendeken heeft ontvangen. ,,Als er een reactie is van de ontvanger of de ouders, geven we dit ook door. Verdere contacten blijven achterwege vanwege de privacy. Maar als je weet dat je kleed een mooie bestemming heeft, motiveert dat om door te gaan.’’

Kosteloos

Jopie Bouwman is blij met de steun van sponsors en donateurs voor haar stichting. Er zijn altijd kosten, zoals voor verzending. ,,Een sponsor betaalde het drukwerk voor de kleurige folder, van stoffenzaken ontvangen we meters goede stof en vulmateriaal. Dit wordt op de bijeenkomsten weer verdeeld onder de maaksters. Dankzij die steun is het mogelijk dat zowel het maken als ontvangen van de dromenquilts kosteloos is.’’

Regio-ambassadeur

De stichting is nog maar jong, maar timmert behoorlijk aan de weg om bekendheid te krijgen. ,,Ons doel is in elke regio van Nederland een ambassadeur te hebben voor de PR, het opbouwen van contacten met quiltsters en met bedrijven voor sponsormateriaal en zorgverleners’’, aldus Jopie. ,,Zij kunnen de doelgroep attenderen op de mogelijkheid van een dromenquilt aan te vragen. Ook willen we door het hele land regiobijeenkomsten te organiseren. De eerste is aanstaande zaterdag, 17 april, in Zutphen.

Meer informatie:


tel. 03412 54830


2 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat Jopie zo goed van start gaat, ik ben dank ook blij, dat ik hoever ik ook zit, jullie hier vanuit Zweden kan helpen.
  Er ligt alweer een deken klaar, en ik weet dat eind Julie een paar mensen deze kant opkomen, dus ik hoop dan weer een paar dekens klaar te hebben liggen voor jullie.
  Groetjes Joke en wat is het toch fijn om mensen zoals jullie te hebben die aan anderen denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo lieve mensen,
  Wat geweldig om te zien dat jullie belangeloos de chronisch zieke mensen een hart onder de riem steken en in dit geval een quilt geven om hen op veel manieren te verwarmen, Bravo !
  Als wijkverpleegkundige kwam ik vele zieken tegen en ben in 2006 met Wensstichting De Oppepper begonnen, www.deoppepper.nl dus mochten jullie mensen willen aanmelden voor een gratis Oppepperdag ( iedereen kan aanmelden ) dan zien we dat graag via de website. Misschien kunnen we en een Oppepperdag doen en aan het eind een mooie quilt overhandigen?! Samen zijn we sterker ! Lieve groeten, Lineke Steenhuis-oprichtster 0294777728 Je kunt ons ook met jullie website linken, we zullen dat ook doen als je dat goed vindt?

  BeantwoordenVerwijderen